Статии


До автора (авторите) на отвореното писмо!

Получих поредната порция духовна смрад , и тъй като се чуствам омерзен по някакъв начин,искам да изразя и моето лично мнение.

Незнам точно какви са подбудите и вътрешната мотивация на Пилев, (освен ако не са лична изгода), но в моята Библия чета следното: Галатяни 5:15 "…но ако се хапете и се ядете един друг, пазете се да не би един друг да се изтребите".

Ясно ми е обаче, че Пилев иска да въвлече в братоубийствена война, повече и повече хора, като разшири периметъра чрез интернет!
Това е своего рода помийна страст! Има клошари, които ровят в контейнерите, но за да извадят храна или нещо, което не е за изхвърляне. Тук обаче, положението е много по-страшно, един пастор рови в контеинера на духовните отпадаци и изважда стари неща, за да ги изсипва върху главите на нищо неподозиращи хора!

О свен това, омерзелява  събития и факти, очерняйки ги до неoзнаваемост. Пилев ни въвлича в неща, за които не носим отговорност, и които са  с персионална отговорност. Аз не знам Пилев да е назначен за надденоминационен съдия? Още повече, самия той е бил част от ОБЦ. а после напуска, вероятно по финансови причини, ( за да получи пари от друга деноминация за строеж ) отколкото поради разлика  в доктрините (мое лично мнение).

Ясно е обаче, че има различни доктрини, защото има повече от сто регистрирани деноминации в БГ. Какво бихте казали братя петдесятни, за това, че един от цитираните от Пилев пастори на петдесятница говори против кръщението в Святия Дух, и проповядва, че непознатите езици са от дявола? Той доктринално по-близо ли е до вашата доктрина? Какво бихте казали за жените пастори?

В писмото обаче се касае за нещо друго. Пилев е употребен от лица, които са организирали  тази яросна атака, поръчана от неизвесно за сега кой. От настоящото писмо е ясно и на най-обикновенния човек, че не се цели покаяние, ако и да се афишира. Целта е уязвяване, убиване на авторитет и влияние, а защо не и нанасяне на удари срещу ОБЦ.

Голяма част от получилите писмото за първи път чуват за това. Пилев, а следиш ли всички пастори които ходят в чужбина или живеят там какво говорят, за да си обективен? Знаеш ли и за много по-страшни изказвания? Имаш ли архив с компромати и за другите пастори? Но да се запитаме, кой друг печели от това освен дявола? Ангел Пилев ли? Може би с това писмо ще се издигне на ново духовно ниво? Всички ще го припознаят като велик защитник на евангелизма? Или пък църквата, в която служи ще се умножи? Може би  това ще му донесе много нови благословения?! Времето ще покаже, но аз бих предположил, че по скоро не!

Това е недостойна постъпка в очите на много хора, защото не е това призванието, нито отговорността на проповедника на Евангелието. Говорейки за неща случили се по време на комунизма, придавайки им собствено интерпретиране, без да е  бил подложен на комунистическата репресия, показва само некомпетентност, незнание, неразбиране, породено от лична гордост и личен интерес, опит да си направи реклама.

Пилев, много е недостойно да съдиш хората които са преминали през комунистическия терор. Явно е, че си нямаш и хабер от методите и постоянния натиск, който беше упражняван върху служителите и църквата. Това казвам, защото самият  аз съм бил гонен и подложен на това.

Познавам епископ Еленков лично от повече от 35 години и мога да потвърдя като свидетел, че голяма част от нещата и репресиите срещу него са истина! Това че не е парадирал с някои неща, не значи, че не са верни. Може би има неща, които той лично би обяснил на заинтересованите. А дали той е могъл точно да се изрази на английски е друг въпрос, но даже и тези случаи не са основание  за тази яростна атака, по един небиблейски начин срещу божия служител.

Аз бих запитал Пилев: Римляни 14:4 "...кой си ти, що съдиш чужд слуга? Пред своя си Господар той стои или пада. но ще стои, защото Господ е силен да го направи да стои…".

Пилев, да не би епископ Еленков да ти е подчинен, че затова постъпваш по този начин?

А ти като човек, който проповядва, смятяш ли това слово за вярно: Деяния23:5,6 "… а стоящите наоколо рекоха: божия първосвещеник ли хулиш? И Павел рече: не знаех, братя, че той е първосвещенник. защото е писано:да не злословиш началника на рода си…".
Епископ Еленков е пълномощник на Национален Алианс Обединени Божии Църкви, избран от стотици пастори и църкви, и твоето отношение  е най-малко недостойно! Даваш един лош тон на обществото - да презират всеки пастор, служител оттук нататък не по малко и тебе.

Пилев, само лошо ли си видял в епископ Еленков? Аз например, съм получил много добро от него през годините. Когато синът ми бе на смъртно легло болен от енцифалит на мозъка, Еленков беше човека, който ми помогна в това критично време за нас. Никой друг от "превъзходните "пастори и служители не си помръдна пръста! Стоеше дни наред в болницата, постеше и се молеше с нас, докато Бог даде победа. И не само аз, стотици хора, (които не ползват интернет) могат да застанат пред теб и да засвидетелствуват за доброто, което епископ Еленков им е направил! Това брои ли се?

Пилев, защо не се огледаш около себе си и в твоята деноминация  да се произнасяш компетентно, а не да се месиш в чужди работи?

А за това, че много други служители през 90-те години със  своите деиствия и говорене, нанесоха непоправими щети  на българския евангелизъм, и всички евангелски църкви бяха сложени под общ знаменател “секти”. Какво ще кажеш? Защо си мълчиш за тях? Или те са ти приятели?

И още нещо Пилев, тези материали са стари от няколко години. защо чак сега ги цитираш? Какво се случи, че вадиш стари неща? Ти да не си банка за компромати? Или епископ Еленков нещо ти се е изпречил на пътя и искаш да си отмъстиш? Или някой друг (други) те употребява за това? Добре е човек да бъде употребен от Бог, но в случая не съм сигурен че е така! Наистина си употребен, но от ........(ти си знаеш от кого!).

Освен това, аз хипотетично бих запитал Пилев и всички които четете това: има ли човек на земята, за когото не могат да се намерят "кирливи ризи", нещо което е съгрешил, даже и в миналото, и да не може да бъде злепоставен и  охулен? А да не говорим, за лъжите и клюките по адрес на всеки пастор. Пилев, може би ти си съвършен и имаш правото да хвърлиш първият  братоубийствен камък! Няма ли неща в живота ти,  от които и ти се срамуваш,и да не искаш никой да  научи? Или Исус с сбъркал като е казал: Матей 7:4,5 "…или как ще речеш на брата си: остави ме да извадя съчицата из окото ти! А ето гредата в твоето око? Лицемерецо, първо извади гредата от твоето око, и тогава ще видиш ясно за да извадиш съчицата от братовото си око...".

Ами помислил ли си и за това, че епископ Еленков вече може и да се е покаял, и това да му е простено? И че на деноминационно ниво този въпрос е разглеждан? Аз имах добро мнение за теб, като за човек искрен и верен, Човек с любящо сърце. но след това писмо тотално промених мнението си! Освен ако ти наистина искренно си бил заблуден,и си повярвал че правиш "голяма услуга" на българския евангелизъм. Услуга има, само че мръсна, недостойна! Но въпроса е на кого е направена??? Със сигурност не е на българския евангелизъм! Не е и на епископ Еленков! Не е и на ОБЦ! Не е и по правилния начин ! Но все пак, някой ще се възползва от това? Кой или кои? Вие можете да си отговорите.

Петър Георгиев